Fiber Falbygden ekonomisk förening är en medlems-
ägd fiberförening som tillhandahåller kommunika-
tionstjänster till hushåll och företag på Falbygden.
Föreningen omfattar, efter kraftig utbyggnad och förtätning, 858 anslutningar 2024,
i socknarna Mularp, Skörstorp, Östra Gerum, Hångs-
dala, Kälvene, Näs, Vartofta-Åsaka, Yllestad, Vistorp,
Fivlered, Åsarp, Brismene, Börstig, Bredene, Kölaby
och Humla i Falköpings, Tidaholms, Ulrice­hamns och
Mullsjö kommun.

FÖR MEDLEMMAR

2013-08-24

Var rädd om fibern! Sätt upp kopplingsboxen!

Medlemsbrev
Datum: 2013-08-24
 
Det är härligt att projektet lider mot sitt slut. Nu är det bara pricken över i som återstår! Schaktteknik är nu ute och blåser fiber fram till fastigheter och därefter svetsar de en s.k. "pigtail" i änden på den gula fibern så att den skall kunna kopplas ihop med fiberpatchkabeln som ni hämtat ut.  
 
VAR RÄDD OM FIBERN
På förekommen anledning måste vi dock uppmärksamma alla medlemmar på att ALLA FIBERKABLAR ÄR ÖMTÅLIGA. Om den gula inkommande kabeln skadas (t ex bryts) så är den oduglig och måste bytas. Det innebär att den åter måste blåsas från närmaste kopplingsskåp, vilket leder till både förseningar, extra arbete och extra kostnader som vi inte har räknat med. Blåsning och fiber är dessutom inte bidragsberättigat varför fastighetsägaren där troligtvis får stå för hela merkostnaden.
 
Redan i detta tidiga skede har fibern tyvärr varit skadad vid ett par fastigheter men turligt nog har det gått att sträcka en aning i fibern så att den inte behövt bytas ut.
 
Var alltså vänlig och avstå från snickeriarbeten, panelbyten och ommålningar i närheten av den plats där fiberkabeln kommer fram till fasaden. 
 
MONTERA KOPPLINGSBOXEN NU
Det har också hänt att KOPPLINGSBOXEN INTE ÄR MONTERAD på fasaden när Schaktteknik kommer för att svetsa "pigtailen". Då kan de inte slututföra arbetet enligt plan och måste åka vidare och senare komma tillbaka. Det belastar föreningens ekonomi dubbelt upp eftersom detta inte heller är ett bidragsberättigat moment.
 
De allra flesta medlemmar i ursprungsområdet fick sina kopplingsboxar långt innan sommaren och skall sedan länge ha monterat dem på fasaden. Om du inte gjort det ännu, SE TILL ATT GÖRA DET DENNA HELGEN så att det inte hindrar i svetsarbetet. 
 
För er som hör till tilläggsområdena Grännarp, Lövberga och Östra Gerum gäller väldigt korta ledtider fr o m nu. Troligtvis kommer all grävning/plöjning att vara helt klar inom två veckor. Direkt efter att grävmaskinen grävt fram till din tomtgräns, skall du se till att få slangen nedgrävd fram till fasaden och kopplingsboxen monterad direkt – om du inte redan har gjort det vill säga. Hör av dig till din sockenansvarige om det är något som är oklart.
 
Med goda förhoppningar att samtliga medlemmar hjälper till att få en smidig och kostnadseffektiv avslutning i projektet. Ha det bra i sensommarvärmen!
/Styrelsen